Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kasterlee zwaait na eerste zomerschool 68 leerlingen uit

Zomerschool Kasterlee

Het aantal zomerscholen in provincie Antwerpen is sinds de start gestegen. In 2020 startten 25 steden en gemeenten met een zomerschool, dit jaar zijn het er 38. Een toename van 52%.

Kasterlee organiseert deze zomer voor de eerste keer een zomerschool.

68 leerlingen komen hier op een speelse manier leerstof opfrissen tijdens de zomervakantie. De experts van de provincie Antwerpen zoeken mee begeleiders, geven de activiteiten mee vorm en helpen bij het evalueren.

Al vier jaar lang ondersteunen de experts van de provincie de lokale besturen in Antwerpen om een zomerschool te organiseren. De provincie gaat ook aan de slag om lokale besturen die geen zomerschool organiseren, te overtuigen van het belang ervan. Zo komen er elk jaar zomerscholen bij. Dit jaar zijn er vier meer dan vorig jaar, waaronder die in Kasterlee.

 

Nieuwe zomerschool

Deze zomer organiseerde Kasterlee voor de eerste keer een zomerschool voor kleuters uit de derde kleuterklas en voor leerlingen uit het eerste tot en met het derde leerjaar. De inhoudelijke organisatie van de zomerschool werd toevertrouwd aan Goudriaan, die reeds ervaring heeft bij andere gemeenten. Met de zomerschool wil de gemeente kinderen een kansrijk aanbod bieden, als extra ondersteuning in aanloop van het nieuwe schooljaar.

De leerkrachten en animatoren ontvingen de 68 kinderen in de tekenacademie naast de bibliotheek. In de bibliotheek zelf is er plaats voor een klasje kleuters. De begeleiders van de zomerschool gaven zich op als vrijwilliger via het platform provincieantwerpenleert.be. Ze vormen een mix van leerkrachten met jaren ervaring en jongeren met minder jaren ervaring op de teller, maar met tonnen inspiratie.

Kasterlee organiseerde het slotmoment met allerlei activiteiten waarop ouders en leerkrachten worden uitgenodigd. Op deze manier kunnen de ouders kennis maken met de zomerschool en samen met hun kinderen een leuke namiddag beleven. Kasterlee maakt gebruik van het ondersteuningsaanbod van de provincie om de zomerschool te organiseren.

Rein Sobrie, schepen van gelijke kansen : “Wij zijn de provincie dankbaar voor de goede ondersteuning bij de opstart van onze eerste zomerschool. De provincie hielp ons bij de voorbereidingen door het aanleveren van nuttige informatie en goede praktijken. Het was een vlotte samenwerking met een mooi resultaat: alle scholen van Kasterlee, Lichtaart en Tielen zijn mee ingestapt.”

Rob Guns, schepen van onderwijs, vult aan: “Ook de samenwerking tussen de scholen en de zomerschool is belangrijk. De scholen geven informatie over het leertraject van de leerlingen door aan de zomerschool, en dat werkt ook omgekeerd; de zomerschool koppelt nadien terug over wat ze geleerd hebben. Zo trachten we ondersteuning te bieden aan kinderen die thuis minder leerkansen hebben tijdens de vakantieperiode.”

 

 Broodnodige ondersteuning van de provincie

Een sterk netwerk is één van de belangrijkste voorwaarden om een zomerschool te doen slagen, volgens het onderzoeksrapport van Thomas More over de Vlaamse zomerscholen anno 2023. Antwerpen zet daarom als enige provincie in op het versterken van het netwerk van zomerschoolcoördinatoren. De coördinatoren wisselen kennis en expertise uit, lossen samen problemen op in bijenkomsten en gaan op bezoek bij elkaars zomerschool. Deze aanpak maakt de ondersteuning voor de zomerscholen vanuit provincie Antwerpen uniek in Vlaanderen.

Gedeputeerde Helsen: “We stellen helaas vast dat in een normaal schooljaar in de provincie Antwerpen 100.000 leerlingen uit de basisschool en de eerste graad van het secundair onderwijs risico lopen op leerachterstand wanneer ze twee maanden geen les krijgen. Met onze begeleiding willen we die cijfers verminderen.”

De provincie vertaalt het wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk in draaiboeken, webinars over thema’s zoals taalontwikkeling, een evaluatietoolbox, vormingen voor begeleiders en een uitgebreid pakket met didactisch materiaal. Daarnaast helpt de provincie de steden en gemeenten in hun zoektocht naar begeleiders. Dankzij de samenwerking met de hogescholen daagt de provincie ook de studenten lerarenopleiding uit om begeleider te worden. Zij kunnen stagelopen tijdens een zomerschool.

”Steeds vaker volgen jongerenorganisaties en lokale besturen uit andere Vlaamse provincies onze workshops en infomomenten. De aantrekkingskracht van onze begeleiding toont het duidelijk aan: er is nood aan een leerrijk aanbod rond taal- en lesachterstand in combinatie met een speels aanbod. Want een zomerschool mag geen straf zijn. Het is per slot van rekening vakantie. Sport en spel zijn heel belangrijk en kunnen perfect aan leren gekoppeld worden. Spelenderwijs komen taal en rekenen aan bod, maar er wordt dit jaar ook extra ingezet op sociale vaardigheden en welbevinden.”

 

50% van alle Vlaamse zomerscholen georganiseerd in provincie Antwerpen

De ondersteuning van de provincie loont. In 38 Antwerpse steden en gemeenten wordt dit jaar een zomerschool georganiseerd, dat is bijna 50% van alle zomerscholen in heel Vlaanderen. Veerle Van den Wyngaert, projectcoördinator van de zomerscholen, legt uit: “ De provincie Antwerpen is zeer divers. We merken dat een zeer hoog percentage kinderen leerverlies oplopen tijdens de lange zomervakantie. Daar willen we aan werken in de zomerscholen. We laten er de kinderen spelen, leren en dus groeien. Zo zorgen we ervoor dat zij volgend schooljaar sterker starten. Ik ben dus heel blij dat nu meer dan de helft van onze gemeentebesturen mee op de kar springen. Ik zie nieuwe gemeenten zoals Kasterlee, graag aansluiten. Een zomerschool krijgt financiële middelen van Vlaanderen, alleen merken we dat onze inhoudelijke ondersteuning echt wel een meerwaarde biedt om een kwaliteitsvolle zomerschool te organiseren.”

 

Wat zijn de zomerscholen?

De zomerscholen ontstonden tijdens de coronapandemie. In 2020 sloten de scholen en dat zorgde bij veel kinderen voor leerverlies. Om dat verlies op te vangen organiseerden de steden en gemeenten, op initiatief van de provincie Antwerpen, een eerste keer de zomerscholen. Door hun succes bleven die ook na de pandemie bestaan. Inschrijvingen gebeuren meestal op doorverwijzing van de school, ouders schrijven hun kinderen niet rechtstreeks zelf in. Na een zomerschool is er een overdracht voorzien door de zomerschool begeleiders, aan de toekomstige leerkrachten van het kind. In Kasterlee werd het vandaag gevierd tijdens een feestelijk en speels slotmoment.   Foto's provincie Antwerpen - Dieter Daniëls/N

 

Zomerschool Kasterlee

Zomerschool Kasterlee

Zomerschool Kasterlee

Zomerschool Kasterlee

Zomerschool Kasterlee

Deel dit artikel